Utrustningen

Ritplatta

2014-10-31 16:58 #0 av: bgtommyalm

Att använda datormusen vid bildredigering är svårt och ger sällan ett riktigt bra resultat. En ritplatta ger högre precision gör jobbet snabbare. Här kommer en recension över Huion H580.

Jag har alldeles för länge funderat över att skaffa en ritplatta i stället för att använda musen men de jag velat ha har kostat för mycket. Det har gått att finna ett bra pris men då har plattan saknat de funktioner jag velat ha. Wacom är väl ett av de mest populära fabrikaten men där hamnar priset på ett par tusen kronor.
När jag för en tid sedan definitivt tröttnat på musen satte jag mig att söka på nätet. Jag fann då en Huio H580 på eBay till ett pris av 507 kronor med fri frakt.
Plattan skulle skickas från England vilket gjorde att jag slapp risken att drabbas av tullavgifter.

Jag bestämde mig för att köpa den och efter bara 8 dagar fick jag den levererad till dörren.
Plattan ansluts med en USB kabel som medföljer och med programvara, penna och 4 reservspetsar.
Installationen av det medföljande programmet var helt problemfri.

Den har en aktiv skrivyta på ca. 20x14 centimeter, 8 st snabbknappar som låter mig välja mellan pennas linjestorlek, suddgummi, förstoring/förminskning av bilden på skärmen, ångra och användning av handen på plattan.
Det finns 13 programmerbara knappar. Plattan har en upplösning på 4000 linjer per tum och pennan har 2048 trycknivåer. 2048 trycknivåer återfinner vi bara i de dyraste konkurrenterna, 1024 är vanligast. Pennan får också en bra balans och behaglig tyngd när det nödvändiga AA-batteriet finns på plats i pennan. 

 Jag har nu testat plattan i olika program men framförallt i Elements 12.
Det tar lite tid att lära sig tekniken med penna men precisionen är enormt överlägsen en datormus.
Det går att ha både plattan och musen aktiva så att växla mellan dem är inga problem.
Tryckkänsligheten i pennan är mycket bra och efter lite träning är det enkelt att göra penslar i Elements större eller mindre.

Finns det då inget negativt med plattan? Jo, ovanan vid att använda en den istället för en datormus som jag tränat på sedan senare delen av åttiotalet gör det svårare i vissa lägen.

En negativ bit är att jag efter köpet upptäckte att jag kunde köpt plattan i USA för 228 SEK exklusive frakt. Den negativa biten kan jag ta eftersom frakten från USA är dyr. Leveranstiden är lång och risken att få betala tull finns.

http://www.huiontablet.com/product/product.php?sku=1003

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2014-10-31 17:15 #1 av: Medaljjägaren

Ok. Det ska vi komma ihåg :-)

YEY, INSIDER!
Anmäl
2014-10-31 20:34 #2 av: leemland

Ju fler funktioner och knappar ju större risk är det att jag köper de Galen haha. 
Denna ska jag nog kolla lite närmre på Glad

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Anmäl
2014-11-08 21:47 #3 av: ru4real

Du har inga tips på bra sidor där man kan lära sig använda den? Eller är det bara att hoppa i den djupa änden av bildredigering och försöka flyta i början? Har nämligen också precis skaffat en platta, just för att kunna bildbehandla lite smidigare och mer detaljerat.

Anmäl
2014-11-09 08:52 #4 av: bgtommyalm

Det är egentligen ingen skillnad i redigeringen eller hanteringen av själva programmet. Det stora skillnaden är att lära om när det gäller förflyttningen av pennan jämfört med musen. Musen kan du styra med små eller ingen rörelse av handen. När pennan används så måste du se plattan som en bildskärm. Uppe till vänster innebär att du måste flytta pennan upp till vänster på plattan. Pennan är också mycket lättare att styra med precision. Skall so om jag kan hitta någon bra tutorial på nätet.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2014-11-11 00:08 #5 av: pellepiano

Plattor är fantastiska. Själv kör jag på Wacoms biligaste och minsta, A6. Perfekt format för migm som inte vill göra yviga rörelser över ett helt A4, utan kan sitta tillbakalutad i stolen med plattan i knät om jag vill.

På min är det nog bara 516 nivåer. Det är alldeles för mycket  ändå, för att kunna få precision ( att röra sig inom specifika ramar ). Därför använder de flesta retuschörer vad jag vet mycket sänkt opacitet och låg flow. Själv kör jag 16  opacitet och ännu läge flow. För precisionens skull så upprepar man istället. Speciellt vid dodge and burn.

Anmäl
2014-11-11 16:36 #6 av: bgtommyalm

#5 jag har mycket att lära ännu. Tack för tipsen.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.