Modellen

Fotomodell för första gången?

2014-10-28 17:06 #0 av: bgtommyalm

Jag skall försöka ge dig som vill ställa upp som fotomodell för första gången lite råd och tips. Jag vänder mig i första hand till dig som söker eller fått kontakt med en fotograf.

 

Om du blir kontaktad av en som påstår sig vara proffsfotograf skall du be om referenser och söka på fotografen på Google. En fotograf har alltid en viss offentlighet och finns fotografen inte som fotograf eller privatperson på Google så är det antagligen inte mycket till fotograf.

Är du minsta tveksam så bryt kontakten.

 När du då fått kontakt med en fotograf som du inte har anledning att misstänka för något annat än fotografering så finns det en del frågor att ställa innan ni träffas.

  •  Fråga om du får ta med en kompis eller vuxen, men lova också att personen är tyst och inte springer i vägen.
  • Fråga vilka kläder fotografen vill att du skall ha på dig och om du skall byta kläder.
  • Fråga om fotografen skriver avtal (TFP). Sök om du inte känner till begreppet.
  • Fråga om hur lång tid sessionen beräknas ta.
  • Fråga om allt annat som du undrar över.

 Om fotografen inte tillåter att du tar med en kompis eller vuxen avstå då från fotograferingen
Om fotografen förslår ”sexiga kläder”, bikini, underkläder eller baddräkt i en studio första gången ni skall träffas stannar du hemma och bryter kontakten.
Om inte fotografen skriver avtal och inte heller begär dina föräldrars underskrift om du är under 18 år så är fotografen ingen seriös fotograf.
Fråga också hur avtalet ser ut när det gäller hur många bilder du får.
Du bör få ett antal bilder utskrivna på papper och också några bilder som bildfiler. Ni skall vara överens om användningen av bilderna på Internet. FaceBook? Hemsidor? Flickr? Med mera.
Du skall veta att fotografen alltid äger rättigheten till bilderna därför är det viktigt att ni är överens om avtalets innehåll.

Om sessionen är över 4 timmar så ber du om en fikapaus och den står fotografen för enligt dina önskemål.
Om du inte får de svar du vill ha på dina övriga önskemål så frågar du om tills du får de svar som känns trygga för dig.

 Att du söker eller blivit kontaktad av en fotograf beror antagligen på att du fått höra att du är ovanligt söt, ser ut som en modell eller liknande, alternativt att fotografen kontaktar dig av samma skäl. Nu är utseendet inte alltid det avgörande och det finns många duktiga modeller som till vardags ser väldigt alldagliga ut. Vad jag vill komma till är att ett vackert ansikte inte är någon garanti för att det är möjligt att bli framgångsrik fotomodell.

Bli inte besviken om du känner dig missnöjd med bilderna. Det kan bero på att första fototillfället inte alltid blir helt lysande. Det kan bero på en sämre fotograf men också att du helt enkelt haft för höga förväntningar.

Försök vara positiv och glad under fotograferingen men gå inte med på några bilder som känns obekväma eller avviker från det ni kommit överens om.
De flesta fotografer är seriösa och älskar sitt fotograferande så även om denna artikel handlar om att du skall vara försiktig så tror jag att ni kommer att få många trevliga stunder tillsammans och att ni inte glömmer att ha kul.
När ni har som roligast och trevligast tillsammans  kommer också de riktigt bra bilderna.
Jag önskar dig all lycka på vägen till en duktig och framgångsrik modellkarriär.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2014-12-10 19:38 #1 av: Michaelanadja

Hur hittar man någon som vill fota en, jag har alltid velat bli en modell är inte blyg framför kameran, Jag bor i skåne finns det någon duktig seriös  här? vart ska man vända sig?

Anmäl
2014-12-11 18:01 #2 av: bgtommyalm

#1 Du kan lägga ut en bild på dig själv här och efterlysa en fotograf. Berätta gärna lite om dig själv och var i Skåne du bor. Du kan registrera dig på http://www.modellbilder.se/ . Kontakta en fotoklubb i din närhet och efterlys en fotograf som kan ta lite bilder på dig. Men ta med dig mina råd på vägen. Lycka till och återkom gärna.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.