2014-09-19 18:57 #0 av: bgtommyalm

Vad är det som gör modellfoto så spännande och intressant? Vad finns det för fällor på vägen till modellfoto och vad fick mig att bli så insnöad på modellfoto?

Om jag börjar med den sista frågan så började det för många år sedan på ett studieförbund. Jag hade haft som yrke att fotografera och hade jobbat i fotobutik men jobbade sedan ett antal år med teknikutbildning och hade studiecirklar bland annat i datakunskap och programmering.

Inför varje studieår så gällde det att hitta nya kurser som lockade deltagare. Jag hade under något år jobbat med fotokurser av allmänt slag och det är i längden tröttsamt att berätta om tid, bländare, avstånd, motljuskompensation och annat grundläggande.
Eftersom jag under min yrkesverksamhet som fotograf arbetat mycket med modeller så kom tanken att starta en kurs i modellfotografi.Det blev mycket resonerande eftersom modellfotograf är ett solkat yrke.
Det finns många som har helt andra saker i huvudet än fotografi och genren är inte helt rumsren enligt mångas åsikt.
Efter mycket prat så gick vi ut med kursen modellfotografi och precis som vi förväntat blev det en del extra reklam i form av nyhetsartiklar i lokalpressen.
Det blev också en hel del anmälningar så intresset fanns.
Vid kursstarten kom då ett antal ganska erfarna fotografer och en man som inte hade det minsta intresse av fotografering.

Jag samarbetade vid den här tiden med en mycket duktig amatörmodell och när mannen undrade om hon inte kunde vara lite mer lättklädd så bad jag honom lämna lokalen och kursen för att visa hänsyn till modellen. Hon och jag hade ganska rolig åt hans gamla bälgkamera och hans säckiga kostym.
På kursen ägnades en del tid åt modellens syn på fotografering och fotografer. En del tid gick åt till att prata om relationen mellan fotograf och modell, hur viktigt det är att trivas tillsammans och att ha kul. Att fotografen ger en vettig och begriplig regi.
Vi fotograferade både i studio och i miljö inomhus och utomhus.
Mycket av kursen handlade om att ha en tanke bakom bilderna.
Att låta modell och miljö vara kontraster eller i harmoni och att välja modellens kläder efter idé och tanke bakom bilden blev ett kapitel.
Att få dela med mig av mina kunskaper och att inspirera andra utvecklade mig själv och vi kunde konstatera att modellfotografi är en gren av fotograferingen som kan vara både konstnärlig och rumsren.

Jag kom också till insikten att det finns många ärliga fotografer som har som mål att avbilda en modell på ett seriöst sätt liksom det finns de som vill ha en lättklädd modell utan att ha film i kameran. Det senare har kanske försvunnit eftersom minneskort är billigare än film.
Varför har jag då snöat in på modellfoto.

Om jag skall fotografera fåglar så är det en klar fördel om jag kan skilja på en gråsparv och en svan. Om jag skall fotografera natur så bör jag gilla att gå i regn och snöstorm.
Hur regisserar jag en byggnad eller en get? Att sitta ner och prata med ett träd ger mig inte mycket.
Jag begriper vare sig träd eller gråsparvar annat än som trevliga och vackra inslag i naturen, jag avskyr snöstorm och spöregn annat än som naturens underbara växlingar.

Jag gillar däremot att hålla mig uppdaterad om det kvinnliga modet. Jag gillar att resonera kring en bild med en engagerad modell. Jag uppskattar när jag och en modell tycker om samma bild som vi tillsammans arbetat fram. Jag uppskattar samspelet mellan min modell och mig, det samspel som leder fram till bilder och en arbetsgemenskap.
Sen att kalla mig modellfotograf tycker jag är lite töntigt, mina tankar går till Bingo och han ser jag inte upp till särskilt mycket.

Så vill du bli ”modellfotograf” så har du ett äventyr framför dig. Du behöver lite prylar som kostar alldeles för mycket (men mindre än du kanske tror*) men du behöver framför allt annat en syn på dig själv och modeller som ger grunden till bra bilder. Och till sist men inte minst du behöver kunskaper om fotografering, kläder, smink, människor och relationer.

 * Om du vill ha tips om en utrustning som fungerar för modellfotografering och då menar jag allt mellan porträtt och helfigur så redovisar jag på ett ungefär vad jag använder:

Canon 1100 D (instegkamera)
Canon 100D (instegskamera)
Objektiv 18-55
Objektiv 55-250
Objektiv 50 mm 1,
Ett Gitzo stativ
2 mikrofonstativ med bom för att hänga blixtar och reflexskärm på
En TTL blixt
En manuell blixt (båda med bra ledtal)
Radiosändare till blixtarna
En LED-belysning
En reflexskärm 1.2 meter med fem sidor

Några Cokin filter, gråa, star, cirkulärt polfilter, sunset
3 extrabatteri till varje kamera
Bärbar dator som går att koppla till kameran för att få en större bild att granska