Som fotograf

Modellfotografi

2014-03-11 18:36 #0 av: bgtommyalm

Vad innehåller begreppet modellfotografi och vad ställer det för krav på en fotograf? Varför väljer man området modellfoto och vad kan man vänta sig efter valet?

Men anledning av den internationella kvinnodagen så fick jag frågor liknande dem i ingressen: De som ställde frågorna var vad jag förmodar feminister och frågorna var en aning aggressiva och frågeställarna var vad jag uppfattade en aning sura på män i allmänhet och mig och mina gelikar i synnerhet. Jag kom ingenstans med mina svar men fick förklarat för mig att jag säkert var "gubbsjuk".

Resonemanget gav mig anledning att fundera lite över mitt val som fotograf och om jag var "gubbsjuk". För att ta den senare frågan först så har jag i så fall haft den sjukan i ganska exakt 50 år vilket innebär att den drabbade mig vid 19 års ålder och tydligen är obotlig och kommer i skov. 

Om jag skall försöka bli lite allvarligare så startade jag 1966 ett eget företag som fotograf. Inriktningen var inte modellfoto, skulle jag försörja mig så gällde det att ta alla jobb som fanns. Nu fanns det inte tusentals fotografer då som det gör idag men det gällde att visa framfötterna om det skulle bli mat på bordet. Jag hamnade mer eller mindre av en slump i facket modellfoto. Jag fick en del jobb hos en ännu levande tidning för kvinnor och träffade en tjej som hade alla förutsättningar som modell. Att jag tog mig fram berodde kanske mest på ett fantastisk ansikte och en kropp som passade den tidens ideal men också på att mina bilder var användbara.

Vad gjorde då mig så fascinerad av modellfoto. Gubbsjuka kunde det knappast vara vid min ålder.
Jo modellfoto har så många beståndsdelar.  Att behärska det rent teoretiska är viktigt men det gäller all fotografering. Man måste behärska sin kamera, men även det gäller all fotografering så det måste finnas mer som gör modellfoto så intressant.
För egen det så handlar det om att se vad ett tillsynes alldagligt ansikte (och kropp) kan utvecklas till. Det handlar till mycket stor del om personlighet och ambition hos modellen. Jag har vid fler än ett tillfälle konstaterat att en vid första anblicken vacker kvinna inte har vare sig ambition eller vilja att bli bra på bild eller ta regi, att vara vacker räcker är hennes tes. Och det är tyvärr inte sant.

Vad har då varit och är min drivkraft. Att visa den modell som står framför min kamera att hon kan förvandlas från alldaglig till en personlighet eller till och med en skönhet på bild är en stark utmaning. Att få en modell att klä sig på ett sätt som hon aldrig skulle ha tänkt på och visa henne från en för henne okänd sida är en annan utmaning. Att söka attraktiva miljöer vid insjöar, i havsbandet eller att söka den rätta tidpunkt då ljuset kommer från rätt håll kan vara ren avkoppling men också en mindre plåga när tiden är knapp. Var kan man hyra palmer som tål att stå ute i en hel timme när det är minus 2 grader, var finns den vitaste sandstranden eller de runda klippor som behövs för en fotoidé. I vilket av våra slott kan jag jobba ostört under flera timmar till lägsta kostnad. Listan över utmaningar kan bli hur lång som helst.

Med en del avbrott  som fotograf så återkommer jag hela tiden till modellfoto. Det kan numera bero på "gubbsjuka" men trots min ålder så är jag fortfarande mer påläst än de flesta av dagens unga "fotografer". Jag är tekniknörd och har datorkraft och programvara som räcker till.
Mina kameror reder jag mig med och tillbehören är nog fler än jag behöver om jag skall vara ärlig.

Så om jag då ställer modellfoto/modellfotografering mot att ta bilder på landskap, fåglar, min guldhamster, min kompis, min katt/hund/häst eller andra motiv som förekommer i hundratal här på iFokus så ger modellfoto mig den största utmaningen och ställer störst krav på mig och min kreativitet och mitt kunnande även om jag tagit bilder på allt jag räknar upp med varierande framgång.

Vill du ha en verklig utmaning som fotograf så prova på modellfoto!

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2014-05-04 20:15 #1 av: Proktologi

Du har ingen hemsida eller nåt? Har bara sett dig klanka på andras bilder men aldrig skickat ut egna. Lite nyfiken på vad du fotar

Anmäl
2014-05-04 23:35 #2 av: [sunekgsund]

#1 Om du följer Tommys eget råd (profilsidan) och googlar hans namn finner du följande:
https://www.blogger.com/profile/04625408080499232022

Anmäl
2014-05-05 01:54 #3 av: Proktologi

Kan inte gå in på profiler via mobilappen. Men nu har jag iallafall sett..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.