Annons:
Etikettutrustningen
Läst 6737 ggr
bgtommyalm
2013-08-06 15:52

Om filter till kameran

En kort introduktion om filter till din kamera. Filter som kan ge dig bättre bilder.

Filtervägledning.

Jag skall ge lite vägledning i användning av filter. Två saker skall du hålla i minnet. Jag skriver om digitalfoto och i första hand om modellfoto.

När man köper ett objektiv så får man ofta rådet att köpa till ett UV-filter och det rådet kan du tacka nej till. Ibland kommer rådet att köpa ett skylightfilter också det kan du tacka nej till.

Dessa både filter användes på den analoga tiden för att ta bort blåstick (UV) och för att ge en svagt rosa ton (skylight) i bilderna.

Ett annat argument är att skydda frontlinsen på objektivet. Det senare argumentet finns som en evig diskussion för och emot. Om du skall hänga på ett filter för att skydda frontlinsen så måste du köpa ett av de dyraste med riktigt bra antireflexbehandling annars har du gjort ditt objektiv en otjänst. Själv anser jag det vara bättre att vara försiktig med frontlinsen och använda riktiga redskap när jag någon gång behöver putsa den.

Mitt absoluta råd är alltså att strunta i filter för att skydda frontlinsen. I den digitala världen har inget av dessa filter någon funktion för att få bättre bilder.

Filtertyper.

Det finns 2 typer av filter. Den ena typen har en gänga som passar i objektivets gänga och den andra typen har en adapter/fattning som låter dig använda samma filter till flera objektivdiametrar med olika anpassningsringar.

Om du kräver absolut top of the top i dina bilder så är det filter i glas med gänga som passar ditt objektiv som gäller och då kostar det. Ett UV-filter i hög kvalité kan kosta många, många hundralappar men också en knapp sådan och de billigaste hör inte hemma på en bra optik och inte på en mindre bra heller.

Om du kan vara nöjd med en klass under de dyra glasfilterna så finns det filter i plast och det är inte vilken plast som helst. Den vanligaste typen heter CR-39 och kallas organiskt glas. Nu tycker jag mig höra röster som säger ”plastlins?”, men vi har i våra glasögon använt plast i många år och det tycks fungera bra. Jämförelsen haltar visserligen något men jag vill inte bli för vetenskaplig i resonemanget.

Det vanligaste systemet med plastfilter som går att anpassa till de flesta objektiv med en enkel och billig anpassningsring heter Cokin.  http://www.cokin.co.uk/

Jag har själv använt Cokin sedan min analoga tid och har filter kvar som är helt repfria och utan några andra skavanker, men det gäller att vara varsam.

Vilka filter?

De första jag skulle skaffa idag är helt gråa filter. Så kallade ND-Filter. Dessa påverkar inte färgerna i bilden utan har som enda uppgift att sila bort en del av ljuset som når sensorn.

ND2 låter 50% av ljuset nå sensorn.

ND4 låter 25% av ljuset nå sensorn.

ND8 låter 12.5% av ljuset nå sensorn.

-

-

ND 64 låter 1.563% av ljuset nå sensorn.

För att få rätt exponering måste du alltså öka bländaren ett steg om du hänger på ND2. Alternativt dubbla slutartiden, 1/60 blir 1/30.

Med ett ND-Filter kan du alltså i strålande solsken få till den tid som låter vattenfallet bakom modellen bli vackert silkeslent. Eller du kan få den bländare som ger rätt skärpedjup för motivet.

ND-Filter finns också graduerade i 2 olika typer. Graduerat betyder att gråheten inte täcker hela filtret utan halva (vanligtvis) är helt klart. Med dessa kan du tona ner en himmel som är för ljus för att kameran skall klara kontrastomfånget eller bara för att du vill ha den lite mörkare.

Ena typen har en skarp gräns mellan grått och genomskinligt, den andra har en mjuk övergång.

ND-Filter är mycket användbara i många situationer, svårigheten kan vara att avgöra hur många man behöver och här har Cokin en bra lösning. Det finns plats för 3 filter i filterhållaren så du kan klämma dit ett ND2, ett ND4 och ett ND8 i hållaren och mer än så tror jag knappast du kommer att behöva. Det går givetvis att sätta samman skruvfilter också men då pratar vi helt andra pengar.

Det andra filtret jag skulle skaffa är ett polariserande filter, vanligen kallat polfilter. Det finns 2 typer, ett linjärt och det skall du glömma bort, det duger bara till solglasögon och knappt det. Du skall söka efter ett cirkulärt.

Med detta filter kan du ta bort oönskade reflexer i blanka ytor som plåt, glas och vatten. Det kan också ge dig en intensivt blå himmel med vita tydliga moln.

I denna länk finner du en utmärkt förklaring av polfilter http://www.fotosidan.se/cldoc/polarisationsfilter-2.htm

Och här kan du se vad de åstadkommer.

https://www.google.se/search?q=polfilter&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0ukAUqbtNNDa4QTE6YGoBg&ved=0CDUQsAQ&biw=1280&bih=909

Ett polfilter är väl använda slantar.

Andra filter.

Ett filter jag ibland använder är ett stjärnfilter med 8 uddar. Det fungerar så att en lampa eller annan tydlig ljuskälla ger upphov till en stjärna med 8 uddar. Du har säkert sett det på TV vid sändningar av konserter. TV är mycket förtjusta i Starfilter. Inte det oftast använda, men det förekommer hos mig.

Det finns en mängd andra graduerade filter och jag använder ibland ett som heter ”sunset”. Det ger himlen effekten av solnedgång även mitt på dagen.

Fördelen med Cokin är att det går att koppla på flera filter i taget så det går utmärkt att vara kreativ och att helt förstöra bilderna om det blir för mycket.

Du måste vara uppmärksam på vitbalansen när du använder kreativa filter som ger färgtoner till bilden annars får du helt oönskade resultat.

Experiment och träning är som vanligt det som ger resultat.

Till sist.

Det finns en filtertyp som inte är ett filter i vanlig mening.

Det är sällan man behöver komma riktigt nära vid modellfotografering men det kan förekomma vid make-upfoto bland annat.

När man måste ha notställ eller raka armar för att läsa tidningen så köper man ett par läsglasögon som är bifokala linser och samma teknik går att använda på kameran.

Om man sällan behöver riktiga närbilder så är det mer ekonomiskt att köpa ”försättslinser” i stället för ett macroobjektiv.

Dessa linser finns i olika styrkor som betecknas med ett plustecken, +1, +2, +4 och +10 har mina linser och dessa var för sig eller i kombination ger mig tillräckligt bra skärpa.

Det finns en liten hake. Om du använder flera linser samtidigt så kan du råka ut för sfärisk aberration vilket innebär att ljuset i kanterna inte bryts i samma plan som ljuset i mitten och då får du oskärpa i bilden.

Kamerans autofokus brukar klara dessa linser bra men ibland får man ställa in manuellt.

En kort introduktion som jag hoppas hjälper dig.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Annons:
NoomiB
2013-08-07 08:27
#1

Nu blev jag ju sugen på att skaffa ett sånt där Starfilter :)

ND o Polarisationsfilter har jag även om det i ärlighetens namn inte är ofta jag använder dom.

Tänkte på en sak när det gäller försättslinser.

Jag har en Raynox DCR-250…en smart liten försättslins som man liksom "knäpper på" framme på objektivet. Funkar bra och betydligt billigare än ett riktigt Macro-objektiv.

bgtommyalm
2013-08-11 17:52
#2

#1 Det skulle vara kul och intressant om du ville visa någon av dina mycket fina närbilder tagna med försättslinsen för att visa vad man kan göra med ett så enkelt medel. Polfilter är mycket användbart men det gäller att få kläm på nyttan av dem.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

NoomiB
2013-08-13 18:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Visst kan jag göra det.

Här kommer 2 stycken.

NoomiB
2013-08-13 18:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Här kommer den andra

bgtommyalm
2013-08-13 18:15
#5

Detta är mästarklass och betänker man att ett makroobjektiv oftast ger skala 1:1 så ger bilderna en klar bild av vad försättslinser kan åstadkomma.

 http://www.raynox.co.jp/english/dcr/dcr250/indexdcr250eg.htm

Som jag jämt tjatar om, det är människan bakom kameran som gör bilderna.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

NoomiB
2013-08-13 19:25
#6

:)…Tack Tommy!

Annons:
Upp till toppen
Annons: