Utrustningen

Kamerans betydelse.

2012-11-30 17:26 #0 av: bgtommyalm

Vilken kamera behöver du som modellfotograf eller vilken kamera är bäst för dig som kommit en bit på väg i ditt fotograferade.

Här på iFokus olika fotosidor är en ständigt återkommande fråga vilken kamera som är bäst och vilket fabrikat man skall välja. Ofta handlar det om att man "vuxit ur" sin nuvarande kamera och vill ha en som tar bättre bilder, ger bättre dynamik och mindre brus eller bättre skärpa och färger. För att inte tala om högre ISO, längre zoom och fler bilder per sekund.

För några dagar sedan blev jag uppringd av en god vän som ville ha lite råd inför sitt kameraköp till dottern som julklapp. Hon önskade sig en systemkamera och vännen hade upptäckt att de kostade en hel del slantar. Till saken hör att dottern hade ingen kamera innan utan hade fått använda "familjekameran" men kompisen hade fått ärva pappas systemkamera modell äldre och därmed önskan om systemkamera.

Jag måste erkänna att jag är rätt rådlös när det gäller kameraköp och jag har ändå i mitt arbete i fotobutik sålt några tusental kameror. Nu är det i och för sig många år sedan jag krängde kameror och utbudet har milt sagt förändrats men jag borde väl ha några råd att ge.

Och visst har jag det.

Ställ dig följande frågor:

  • Hur många bilder per år, månad, vecka tar du?
  • Vad finns oftast framför kameran när du trycker på knappen?
  • När tar du oftast bilder. På dagen, kvällen eller natten. Inomhus eller utomhus. I vardagen eller vid arrangerade tillfällen?
  • Kan du redogöra för tid, bländare och ISO om jag frågar dig?
  • Kan du skilja på programautomatik, tidsförval och bländarförval?
  • Tar du bilder i vinterväder, regn-oväder eller dammiga miljöer?
  • Vet du vad Jpeg och Raw är?
  • Har du ett program där du kan efterbehandla dina bilder och kan du hantera det någorlunda hyfsat?
  • Hur mycket får kameran kosta?

När jag får dina svar på dessa frågor tror jag mig kunna ge dig ett vettigt svar. Du blir möjligen inte nöjd med svaret men det kan bero på att det finns inget svar som är bra. För att välja rätt kamera behöver man en hel del kunskaper om både sina behov och sina önskemål men även om utbudet och tekniken.

När jag själv senast skulle välja ny kamera så valde jag vad som kallas en "instegmodell" av märket Canon trots mina 49 år bakom kameror och då undrar du kanske över valet. Svaret är enkelt, jag hade hade svarat på alla mina frågor.

Om du ändå vill ha ett svar på vilken kamera som ger dig bäst möjlighet att få bra bilder så köp en sådan här.

http://www.scandinavianphoto.se/kampanj/Canon-eos-1dx/13636436?gclid=CN_lqqiN97MCFUh2cAodQncAxQ

Du behöver visserligen köpa till lite objektiv men pynta upp 200.000 kronor till så har du vad du behöver för att ta "bra bilder"

 

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2012-12-03 14:28 #1 av: Ylva-Li

Oja att välja rätt kamera är svårt. Jag gick från canon 450D till en 5D mark II. Stort steg. Jag hade verkligen tömt min 450D till bristningsgränsen och började känna mig mer hämmad när jag fotade. Och när jag ändå skulle starta företag så kändes det lika bra att satsa större. 
Det är viktigt att man vet vad man behöver ha från kameran innan man gör ett köp. Speciellt om det är ett större köp.
Ibland ser man folk som köper en värsting kamera utan att veta hur man använder den, och det känns så meningslöst.
Kan du inte den kameran du har idag, så kommer du med största sannorlikhet inte komma någon vart med en bättre kamera heller.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.