2012-10-04 17:27 #0 av: bgtommyalm

Dagens digitala värld ger oändliga möjligheter att redigera en bild i datorn. Men var går gränsen för vad som är tillåtet i modellfoto, och finns det något som kallas fusk här på Modellfoto iFokus.

På den gamla illaluktande tiden i mörkrum manipulerades och fixades i efterhand efter teknikens och fotografens förmåga. Men jag vågar påstå att det "fuskades" lika mycket då men som sagt med teknikens begränsningar. Jag hade exempelvis i storleksordningen 25 filter i fotoväskan som kunde tillföra eller bortskaffa allt mellan stjärnor och reflexer. Den stora skillnaden är att idag går fusket att upptäcka på ett annat sätt. Nu kan vi själv öppna en digital bild i ett datorprogram och granska den.

Jag släpper nästan aldrig ifrån mig en bild som inte varit inne i ett redigeringsprogram och justerats. När jag använder RAW så är det dessutom nödvändigt, inte minst vid de tillfällen jag skall lägga ut den på nätet. Att justera en bilds vitbalans, beskärning och att anpassa den för webbben anses väl tillåtet av alla. Men hur mycket mer kan eller får man göra innan det blir rent "fusk".

Är det tillåtet att justera sminkningen i datorn? Fuskar jag exempelvis om jag lägger till en liten högdager i läppstiftet? Får jag efterjustera vitheten i ögat eller tar bort lite av lampreflexen i ögat? Får man minska midjemåttet eller fixa lite kraftigare överarmar, vilket är mycket vanligt vid modellfoto.

Min egen syn på saken är helt okomplicerad. Det som går att göra är i stort tillåtet. Jag har en liten spärr när det gäller att göra modellen anorektisk. Jag försöker att hålla i minnet att mina bilder i värsta fall kan inspirera unga kvinnor att söka sig till dagens kommersiella modellbild, och det vill jag inte bidra till. När det gäller ansiktet i en modellbild har jag som regel att finns en orenhet i huden kvar om 14 dagar så får den bli kvar men är den borta om 14 dagar så tar jag bort den. Jag justerar ofta ögonvitan vid närbilder och drar mig inte för att justera en ögonskugga. Jag har mer än en gång använt klonstämpeln för att bort detaljer som jag missat när jag tryckte på avtryckaren.

Om jag sammanfattar det så är det tillåtet att göra det mesta i datorprogrammet och jag kommer personligen inte att hoppa på någon här på sajten som vare sig justerat eller manipulerat sina bilder. Jag vill gärna ha din åsikt i saken och lägger därför in en tråd under "efterarbetet" som heter Redigera - Manipulera. Lägg dina synpunkter där tack.