Som fotograf

Lite om grunderna i studioarbetet

2012-08-17 13:19 #0 av: bgtommyalm

Att jobba med modellfoto i studio kan vara hur komplicerat som helst. Men frågan är kanske hur enkelt kan det vara och ändå ge ett bra resultat.

För att bygga upp en vettig studio för modellfoto behövs ett utrymme om minst 4x6 meter med en takhöjd av minst 2.50. Det är lämpligt att ha en ganska mörk grå fär på väggarna för att slippa reflexer från belysningen. En grå och en svart bakgrund som går från taket och ner till golvet och vidare ut över golvet. Hur långt ut på golvet beror på om modellen skall sitta, stå eller ligga ner. Bakgrunden skall vara slät och inte ha några synliga skarvar och en bredd på ca. 2.75 meter. En reflexskärm kan vara bra att ha och denna bör vara ca. 1.2 meter.

Det viktigaste i studion är belysningen och här finns hur många varianter som helst. Det vanligaste är blixtbelysning och det är också det mest praktiska. Lampljus ger värme som kan bli besvärande i längden. Nu finns det lågenergilampor och diodlampor som ger mindre värme men då uppstår ofta problem med färgtemperaturen. Blixtar ger samma färgtemperatur hela tiden och du slipper labba med vitbalansen.

Oavsett ljuskällan så ser ljussättningen likadan ut. Börja med 3 ljuskällor och lär in alla de varianter som du kan tänka ut innan du skaffar fler blixtar.

I bifogade Pdf-er ser du två vanliga grundbelysningar. Börja med att sätta bakgrundsbelysningen utan modell och granska några bilder så att det blir som du vill ha det. Sen sätter du huvudbelysningen och med hjälp av inställningsljuset ser du hur ljuset faller. Möjligen kan du vilja lätta upp på skuggsidan och då kommer reflexskärmen till nytta.

I den ljussättning som är märkt 2 skall du tänka på att den är mycket avslöjande när det gäller hudens struktur och sminkningen.

Blixtarnas inställningsmöjligheter reder du ut via bruksanvisningen och du kan också behöva lite kunskaper om ljusets egenskaper rent allmänt. Kika lite på Wikipedia eller Googla.

Själv har jag en laptop kopplad till kameran vid studiofotografering och då kan både jag och modellen direkt se hur bilden blev och vad som kan behöva justeras.

Mitt sista råd är att du inte krånglar till det i onödan, bilden blir inte bättre med många lampor och andra tillbehör. Bilden blir bra när du och modellen behärskar det ni håller på med.

Pdferna finns i kommentaren här nedanför.

 

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2012-08-20 16:57 #1 av: bgtommyalm
belysning.pdf

Det är tydligen så enkelt att det inte går att lägga Pdfer i artiklar men det går bra i kommentarer. Därför lägger jag in det här.

 

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2012-08-29 15:38 #2 av: LindaKarlstrom

Bra artikel för mig som ska ge mig på att fota människor i studio nu. Glad

Nu måste jag bara fråga, hur kopplar man ihop kameran direkt med datorn? Jag har alltid undrat! :)

Jag har en bärbar PC och en 7D om det spelar någon roll.

Anmäl
2012-08-29 18:02 #3 av: bgtommyalm

På den CD som följde med kameran finns flera programdelar och en del låter mig koppla ihop kameran med datorn genom samma uttag som används för att ladda över bilderna till datorn. 7D är om jag inte misstar mig en Nikon och jag är dåligt orienterad i Nikonfrågor eftersom jag har Canon.  Jag kan dels styra kameran med hjälp av datorn men också se den bild jag tagit direkt på skärmen vilket är ovärderligt vid modellfoto.

Jag skulle bli förvånad om samma sak inte finns för Nikon. Du för leta bland programmen på den skiva som följde med kameran. Oftast går det att ladda ner samma program som skivan innehåller på tillverkarens hemsida om du skulle sakna skivan. Hittar du inte rätt så återkom så skall jag se om jag kan hjälpa till. Lycka till!

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2012-08-29 19:00 #4 av: fotoninja

till vilken canon fungerar det att koppla ihop med pc? jag har en 1100d . iom att jag har en liten asus10" dator har jag inte kört skivan som följde med. men det vore väldigt intressant att kunna se bilden på en skärm innan man trycker av. :)

Anmäl
2012-08-29 21:09 #5 av: LindaKarlstrom

7D är en canon, då ska jag installera skivorna och testa, tack för ditt svar Skrattande

Anmäl
2012-08-30 02:12 #6 av: [PeterWem]

#4 Det går att köra skivan om du använder "fel" upplösning på din bildskärm, allternativt kopplar in en större extern skärm. Det senare är att föredra.

Annars finns Eye Fi till SD-kort som gör så att du kan skicka bilder trådlöst mellan kamera och dator.

Anmäl
2012-08-30 04:02 #7 av: fotoninja

problemet är att denna lilla datorn saknar cd läsare : /

 

Anmäl
2012-08-30 09:59 #8 av: bgtommyalm

#4 Jag befarar att din Asus 10" har windows 7 starter installerat och cameraprogrammet funkar inte med 7 starter, tyvärr. Har själv 1100D och det löper fint med Win XP. Om du skulle ha XP så lägg över filerna på ett USB minne så kan du installera från den.

#6 det löser inte problemet och du kan inte styra kameran från datorn.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.