Modellen

Make-Up, sminkning

2012-05-14 15:47 #0 av: bgtommyalm

Att efter en kort artikel kunna sminka för fotografering är helt omöjligt, det räcker inte ens med en tjock bok. Men en introduktion med grunderna skall du få.

En fotosminkning har hur många variationer som helst men om vi håller oss till grunderna så finns det en del självklarheter.

1. Ett underlag måste till och detta finns under många namn, Puderunderlag eller Foundation är de vanligaste. Kravet är normalt att det inte skall förändra hudtonen utan vara näst intill osynligt. Underlaget appliceras med en sminksvaamp som finns att få i alla former och denna återkommer jag till.

2. Puder ovanpå underlaget har till uppgift att ge en matt sammetslen yta med fin lyster utan reflexer. Pudret får inte avvika för mycket i jämförelse med underlaget. Mitt förslag är att använda löspuder som läggs på med en pudervippa för att sedan borsta bort överflödet med en puderborste och till denna borste återkommer jag också. Tryck fast pudret, stryk inte för då river du upp underlaget. Överdriv mängden puder för att sedan borsta bort överflödet.

3. Ögonskugga kan göra underverk för att framhäva vackra ögon men tyvärr också spoliera ett ansikte. Mitt tips är att skaffa en palett med många färger. För att lägga på ögonskuggan behövs en pensel och du gissar rätt jag återkommer även här.

4. Mascara är ett kapitel för sig och även här finns en mängd färger och utföranden. Undvik de mascaror som innehåller fibrer för att förlänga ögonfransarna. Dessa fibrer brukar efter någon timme lossna och ge upphov till svarta prickar i sminket som syns väl på bilderna. Prova dig fram med färg som passar modell och syftet med bilderna.

5. Läppstiftet avslutar den nödvändiga delen av sminkningen. Här finns en uppsjö med "regler" och min egen bästa regel är att köpa ett bra fabrikat på den lite dyrare halvan. De billigare innehåller mer fett än pigment och det är pigmentet som gör störst nytta. Det vanliga sättet att vrida ut stiftet och sedan dra ett par varv runt munnet kallas "trutvalla" och fungerar inte. Dela in munnen i fyra delar. Över vänster höger, under höger och vänster. Börja med att måla överläppens båda halvor och forrtsätt med underläppen. Nu tar du en pappersnäsduk som har flera skikt, delar upp den så att du får bara ett enda pappersskikt. Detta tunna skikt lägger du mellan läpparna och när läpparna är stängda trycker du det lätt mot läpparna så att en del av fettet sugs upp. Nu målar du läpparna en gång till efter samma schema som tidigare och du har ett läppstift som sitter kvar.

När du börjar behärska grunderna är det dags att börja bryta mot reglerna men överdriv inte om du inte har ett syfte med det.

Det här behöver du.

Några runda sminksvampar med mycket små porer. En stor pudervippa av typen kudde. En puderborste av naturhår, gärna gethår eller ponny. Minst fyra penslar till ögonskuggan. Helst av naturhår och med långt skaft. Ett par penslar till läppstiftet med kort borst. En dryg halvcentimeter blir bra och borsten skall vara spänstiga och även här långt skaft. Lite bomullspinnar, pappersnäsdukar och en särskild väska att förvara allt i. Efterhand kommer du på allt som kan vara bra att ha och det du efterhand anser dig behöva men en fullständig sminkväska kostar lika mycket som ett hyfsat objektiv så ta det varsamt.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2014-05-04 20:18 #2 av: Proktologi

Jag är utbildad MUA och undrar vart du fått denna "info" ifrån då inte mycket av detta stämmer.

Jag har sminkat allt från latex, zombies, inälvor, vanliga sminkningen och rätt smink är definitivt inte dyrt.

Anmäl
2014-05-05 19:17 #3 av: bgtommyalm

Fån Brigitte Reiss Andersen.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2014-05-06 06:47 #4 av: Inkanyezi

Man kan ju ha olika sätt att se på sminkning och övrig kroppsbehandling, och sminkning för fotografering kan skilja sig från annan sminkning. Jag minns från den svartvita tiden hur vissa negativmaterial kunde få det att se ut som om en osminkad person hade läppstift, och att man kunde sätta på läppstift för att få det att se ut som att det inte var något läppstift.

Och ibland vill man att sminket ska synas, ibland inte.

Jag har alltid föredragit osminkade bilder, men det är en smaksak, och det hänger säkert ihop med hur bilden ska användas. Nu i den digitala eran är det också lätt att justera hudtoner, även om det är ännu enklare att slippa göra det med efterarbete.

Så jag är inte förvånad om det finns olika åsikter i hur man sminkar och med vad. Jag har bara sysslat med teater- och cirkussmink, och det är något helt annat än sminkning för modellfoto.

Anmäl
2014-05-06 18:44 #5 av: bgtommyalm

#2, jag har uppenbarligen retat upp dig och det ber jag om ursäkt för.
Att du är utbildad MUA tvivlar jag inte på men det du räknar upp av latex, zombies och tarmar verkar mer vara av typen maskör och det finns det inte många utbildningar för.
Mina kunskaper om make-up, sminkning har jag fått från en av världens mest ansedda make-upartister, Brigitte Reiss-Andersen.  Om du googlar på henne så ser du hennes status. Jag hämtade för ett tag sedan en ett litet häfte på apoteket som heter "Så lägger du makeup" och den skriften är rörande överens med min artikel. Att smink inte är dyrt får stå för dig men om man tittar på de stora märkena så tycker jag inte det är särskilt billigt. Men det kan bero på ekonomi och vad man vill betala för.

Nu skall jag blanda lite från olika trådar.
Du anser att jag bara kritiserar och inte visar mina egna bilder.
Jag kritiserar bara när jag anser det befogat.
Om det vore så att alla litteraturkritiker eller konstkritiker skulle bevisa att man skriver bättre eller målar bättre än de man kritiserar eller bedömer så blev det inte mycket kritiserat eller bedömt.
Att visa mina egna bilder på sajten skulle inte tillföra särskilt mycket men det finns några i artiklarna. Tyvärr tillåter inte artikelbilder särskilt mycket av vare sig storlek eller upplösning

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.