Modellen

Modellrelease

2012-05-14 14:51 #0 av: bgtommyalm

Att fotografera en modell utan ett avtal kan möjligen ge bekymmer, så därför skriv en modellrelease.

När man använder sig av Time For Print, det vill säga att modell och fotograf ställer upp gratis för att hjälpas åt med ett projekt är det viktigt att innan fotograferingen göra upp om hur bilderna skall hanteras. Om du betalar modellen för ett fotojobb så finns det en hel del andra aspekter att ta hänsyn till men eftersom jag antar att du har foto som någon slags yrke i så fall gissar jag att du har full koll och lämnar den situationen utan vidare kommentar.

Vad får modell för utbyte i form av bilder och hur får modellen använda bilderna, respektive hur får fotografen använda bilderna. Det finns på nätet många goda exempel på bra avtal och en del mindre bra exempel. Googla lite på FTP och modellrelease så hittar du något som passar dig.

Ett av de bättre finner du här: http://www.modellbilder.se/information.php?id=50

Glöm inte bort att en modell under 18 år inte får ingå avtal utan vårdnadshavarens medgivande. Du behöver alltså dennes underskrift.

Även om du använder en modell som du har en relation med, som exempelvis Sambo, rekommenderar jag en modellrelease. Relationer tar tyvärr slut.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2012-06-26 16:38 #1 av: [Rhodugune]

Det har jag inte ens tänkt på, så för mig var det ett verkligt värdefullt tips.

Anmäl
2012-06-27 15:12 #2 av: Niklas
modell-fotografavtal-20070403.pdf

Jag brukade använda det här avtalet.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Starta en egen sajt på engelska 🎈.

Anmäl
2012-08-15 11:45 #3 av: Inkanyezi

De tre lagar som berör bilder här är dels lagen om namn och bild i reklam, personuppgiftslagen och upphovsrättslagen. Modell- och fotografrelease är specifika medgivanden, ett avtal, som klargör en del av aspekterna i de här lagarna för det aktuella jobbet.

Om man inte skriver ett sådant avtal, kan fotografen hävda att han har alla rättigheter till bildernas användning, utom i reklam, medan modellen helt saknar rätt att publicera bilderna utan särskilt tillstånd.

Det är viktigt att det framgår av avtalet precis vilka bilder det gäller, eftersom det också kan finnas andra bilder som inte berörs av avtalet. Därför ska man se till att fylla i bildbeskrivning och tid och datum för fotosessionen. Bildbeskrivningen kan mycket väl vara bildernas serienummer ur kameran, vilket är det enklaste sättet att återge det kort om det är många bilder. När fotografen levererar bilderna bör tid och datum från EXIF metadata finnas med, och de uppgifterna kan också finnas på pappersbilder. Bilderna måste kunna kopplas till avtalet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.