Utrustningen

Hur ställer du in din kamera?

2012-05-07 17:47 #0 av: bgtommyalm

Att välja exponeringsmetod i en modern kamera har sina svåra sidor med alla de möjligheter som bjuds och här kommer lite tips

På en modern kamera kan man välja på en uppsjö av automatiska inställningar som fabrikanten lagt in i kameran.

Programautomatik, tidsautomatik, bländarförval, autoläge för landskap, porträtt, sport, närbilder och mer därtill men det fungerar sällan helt bra.

Låt oss ta mina tips från början, och då pratar vi modellfoto.

Börja med grundinställningen 200 ISO och överväg noga innan du kliver upp till högre ISO-tal, du vill inte ha brus i bilderna.

Vitbalansera kameran vid varje fototillfälle och vitbalansera igen när du ändrar ljus eller fotoplats. Oavsett vad din kameratillverkare påstår så klarar inte kameran att vitbalansera automatiskt och perfekt.

Ställ in autofokus på en punkt i mitten av sökaren. Att avståndsmäta på 6, 9 eller fler punkter fungerar inte i modellfoto. Kameran kan inte välja var du vill ha skärpan, det måste du avgöra. Hur du löser detta finns i din bruksanvisning.

Exponeringsautomatik kan vara bra när du tar bilder i vardagslivet men fungerar inte för modellfoto. Inga kameror klarar svarta eller vita kläder på ett fullgott sätt, du måste kompensera för att få svart svart och vitt helt vitt utan att fräta ur detaljer.

Mitt råd är att använda de manuella inställningarna och hur det fungerar finns att läsa om i bruksanvisningen. Ett bra alternativ till de helt manuella inställningarna är att använda ett läge där du själv styr bländaren och kameran väljer tiden. Bländaren som styr skärpedjupet är det som du behöver bäst kontroll över.

Till sist i dessa grundläggande råd, stäng av alla pipljud. Det är lite jobbigt för modellen att lyssna till pip vid skärpa, exponering, vitbalans och pip stup i kvarten

Gör jag det jobbigt? Nej jag försöker hjälpa dig som vill utveckla ditt modellfoto och ta bra bilder. Att du lär dig din kamera är en förutsättning för bra bilder och också för att dina modeller inte förlorar vare sig tålamodet eller förtroendet.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2012-08-25 05:43 #1 av: [PeterWem]

Fotograferade litet cosplay förra helgen.

Det ideala för min kamera är att fotografera på ISO 100 och bländare 8 för att få så bra bildkvalité som möjligt. Däremot uppkom en del problem som tvingar en att göra avkall på detta.

 

Platsen var en inomhushall. Detta innebar att ljuset inte räckte till för ISO 100, utan jag fick dra iväg kameran till ISO 800.

Jag tog inga blixtar med mig då ljusinsläpp från fönster är perfekta för att skapa ett jämnt ljus och den där vita ljusglimten i ögat.

En ful betongvägg som bakgrund gjorde att jag inte kunde ha bländare 8, utan jag drog ned det till 2,8 istället för att göra betongväggen oskarp.

Autofokus saknar jag på mitt sovjetiska objektiv, däremot AF-confirm som innebär att en autofokuspunkt blinkar till när fokus är satt. Detta stämmer dock inte så värst bra på min kamera alls, så jag fokuserar manuellt tills jag i sökarbilden kan se den där vita ljusglimten i modellens öga. Svårt, men det går.

Genom att fotografera i råformat slipper jag dessutom tänka på vitbalans, och bruset är lättare att reducera.

Anmäl
2012-08-26 17:46 #2 av: bgtommyalm

Den bilden köper jag rakt av. Närvaro, fantasi, kreativitet. Inte tekniskt perfekt men bra. Du har bildsinne.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2012-08-27 04:15 #3 av: [PeterWem]

Precis. Duger utmärkt när det ska visas för webben.

Anmäl
2012-09-21 09:59 #4 av: Henrik93

Oj! :O den bilden var häftig. såg liksom data-animerad ut.

kan inte tro att det är en verklig människa!

 

snyggt!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.