2012-05-04 17:13 #0 av: bgtommyalm

Att samarbeta med en amatörmodell kan ha sina sidor och du som fotograf har ett ansvar, både för dig själv men också för modellens välbefinnande

Om du är proff så beställer du en proffsmodell som vet sina styrkor och svagheter, vet vilken ansiktshalva som är den bästa och som kan allt om sina bästa poser och kan agera självständigt.

En amatörmodell saknar i regel dessa kunskaper och förlitar sig på dina kunskaper och detta ger dig ett ansvar. Modellen hoppas att du framställer henne så fördelaktigt som möjligt och det måste du leva upp till om du vill ha fler modeller framför kameran. Du måste helt enkelt visa att du har viljan att göra ditt bästa för henne.

Personligen försöker jag att skaffa en långsiktig relation. Vi lär känna varandra och skapar ett förtroende. Vi träffas innan fotograferingen, tar en fika, äter lunch eller bara sitter ner en stund och ägnar oss åt skitprat.

Om din modell finns i en relation (gift/sambo o liknande) så ta reda på hur partnern ställer sig till fotograferingen. Det är tyvärr inte ovanligt med "fotografer" som har annat i tankarna än bra bilder så du skall göra allt som är möjligt för att visa dig seriös.

Tänk på att modeller också är människor. Kanke ett onödigt påpekande men jag har sett fotografer som glömmer bort modellen och ägnar sig åt att pilla på kameran, byta objektiv och annat tekniskt utan hänsyn till vad modellen tänker eller känner. Ge beröm, uppmuntra och kosta på dig lite uppmärksamhet även när du måste rigga utrustning.

Om du vill rätta till modellens kläder eller hår så be helt enkelt om lov. Det kan uppfattas fel om du bara går fram och "tafsar". Ta en paus emellanåt, det är jobbigt att stå framför kameran i synnerhet om man är ovan.

Din framtid inom modellfoto består enkelt uttryckt dels av hur modellen och andra ser på dina bilder, dels på hur modellen uppfattar dig som person och fotograf.

Till sist, skriv alltid ett TFP-kontrakt, modellrelease.